Word binnen één jaar een goed betaalde content creator met dit stappenplan

Goed betaalde content creator

Geld verdienen als content creator klinkt velen als muziek in de oren. En dat begrijp ik, want als content creëren het leukste is wat je doet, dan is het natuurlijk geweldig als je daar ook goed voor betaald krijgt. En nog mooier als je er je fulltime baan van kunt maken. Maar goed, eerst beginnen bij het begin. Rome wasn’t built in a day en jouw bestaan als content creator dus ook niet. Maar waar een wil is is een weg. En die weg stippel ik graag voor je uit met een klein stappenplan. Als je dit stappenplan volgt, moet het ook jou lukken om binnen een jaar een goed betaalde content creator te worden.

Stap 1: de why

Je kent het wel, de marketingcliché: de why. Toch blijft ‘ie belangrijk. Want wat is jouw reden dat je iets wilt delen? Waarom is het belangrijk dat mensen jouw content tot zich nemen? Wat haalt iemand eruit? Is dat lol, informatie, inspiratie of iets anders? En wat maakt jouw kanaal daarin uniek ten opzichte van anderen.

Het is altijd goed om eerst de basis op orde te brengen en dit voor jezelf te bepalen. Maak het niet te groot, maar schrijf het wel op voor jezelf. Niet alleen is dit een goed startpunt voor het maken van de eerste content, maar het gaat ook een essentiële reminder zijn als je halverwege de motivatie verliest. Want ja, waarom postte je ook alweer voor die 30 volgers op TikTok? En ben jij wel zo’n goede schrijver als maar 5 mensen je blog bezoeken? Wat had je nou eigenlijk überhaupt te bieden? Been there, done that. Voor je het weet geef je het op.

Bedenk dus: wat is jouw why. Schrijf het op of deel het met een vriend of vriendin. Zo blijf je op koers.

Stap 2: kies een passend medium

Nu je weet wat voor soort content je wilt gaan delen, voor wie en met welk doel, is het ook belangrijk om te bepalen welke plek het beste bij jouw content past. Ben je bijvoorbeeld dol op praatfilmpjes? Dat is TikTok je plek. Maar blijf je liever meer op de achtergrond en krijg je energie van het bouwen van websites? Dan is een informatieve website misschien wel iets voor jou.

De volgende vragen kunnen je helpen:

  • Wil je bekend worden met je gezicht of blijf je liever anoniem?
    • Op veel sociale media wordt toch verwacht dat je met gezicht in beeld komt. Maar als je liever anoniem blijft is een website of YouTube-kanaal met alleen voice over misschien iets voor jou.
  • Ben je beter met video of met tekst?
    • Ben je een held met woorden? Dan ben je misschien een geboren blogger. Als je liever beelden creëert, zijn sociale media een perfecte plek. Maar ook op een website kun je weer veel met beeld. Breng voor jezelf in kaart waar jij energie van krijgt.
  • Heb je graag interactie met anderen of liever zo min mogelijk?
    • Op sociale media word veel interactie verwacht. Zeker op Instagram en TikTok kun je een hoop reacties verwachten. Sta je daarvoor open?
  • Hoe dedicated ben je om actief te blijven posten?
    • Een meer influencer-rol als content creator vraagt dat je altijd actief blijft delen wat er speelt in je leven. Heb je daar niet zo’n zin in? Dan kun je bijvoorbeeld ook kiezen voor UGC, wat enigszins vergelijkbaar is, maar waarbij het minder om jou als persoon draait en meer om je manier van vastleggen en de producten die je toont.
  • Wát heb je te bieden?
    • Soms bepaalt de content die je wilt creëren al grotendeels welk medium het beste bij jou past. Heb je bijvoorbeeld meer met kunst? Dan past Patreon misschien goed bij jouw content. Wil je liever columns schrijven? Dan kom je al snel op een website uit.

Kies zorgvuldig wat het beste bij jou past. Begin het liefst met je favoriete kanaal, zodat je gemotiveerd blijft. Natuurlijk kun je snel groeien als je op meer kanalen actief bent, maar de praktijk wijst ook uit dat die mensen het snel weer opgeven omdat het te veel van hen vraagt. Focus dus vooral eerst op jouw ideale medium.

Stap 3: bedenk je naam

Ga je content creëren uit je eigen naam of liever met een soort merknaam? In dat laatste geval zul je nog even om de brainstormtafel moeten voor een creatief idee. Maak het jezelf niet te moeilijk, maar kies wel een naam waarvan je verwacht dat je het over 10 jaar nog steeds oké vindt. Dus niet eerst OG3NE, wat je later moet rebranden tot OGENE, als je begrijpt wat ik bedoel.

Stap 4: zet je account live

Of je nu een TikTok-, Instagram- of YouTube-account kiest of een blog start, de eerstvolgende belangrijke stap is dat je je account of website nu zo snel mogelijk live hebt. En zodra je live gaat, is het ook goed om wel alvast wat content achter de hand te hebben om de komende tijd te kunnen plaatsen. Consistentie is key!

Stap 5: posten, posten, en nog eens posten.

Nu is het kwestie van een lange adem, veel inspiratie en motivatie behouden en vooral plezier maken. Vergeet dat laatste niet, want content creëren moet wel leuk blijven. Anders kun je net zo goed een normale baan zoeken, toch?

1. Wees consistent

  • Regelmatig posten helpt om herkenning en vertrouwen op te bouwen bij je publiek. Algoritmes van platforms (zoals Instagram, TikTok, of YouTube) belonen consistentie met meer zichtbaarheid.
  • Een contentkalender kan helpen om een ritme te vinden dat haalbaar is en motiveert om door te gaan.

2. Kies een haalbare frequentie

  • Start met een realistische postfrequentie voor jezelf, bijvoorbeeld 3 tot 5 keer per week. Of desnoods 1-2 keer per week, als je het naast je baan doet.
  • Kwaliteit is belangrijker is dan kwantiteit. Maar het hoeft ook niet meteen perfect. Gun jezelf de tijd en ruimte om dingen te proberen, daar leer je vanzelf van.

3. Varieer in contentvormen

  • Het is goed om te experimenteren met verschillende soorten content, zoals video’s, afbeeldingen en stories. Dit houdt je publiek geïnteresseerd en geeft je de kans om te ontdekken wat werkt.

4. Luister naar je publiek

  • Reageer op opmerkingen en interacties om een betrokken community op te bouwen.
  • Je kunt polls, vragen en suggesties gebruiken om meer interactie uit te lokken. Denk bijvoorbeeld ook aan een story met een vraag als ‘Wat is jouw favoriet?’. Reken maar dat mensen reacties achterlaten.

5. Omgaan met tegenslagen

  • Er zullen periodes zijn waarin groei langzaam lijkt te gaan. Dit is normaal en hoort bij het proces.
  • Herinner jezelf eraan waarom je bent begonnen en welke doelen je voor ogen hebt (weet je nog, de alinea hierboven?)

6. Praktische tips om vol te houden

  • Gebruik tools zoals planners of automatiseringsapps (bijvoorbeeld Hootsuite of Buffer) om het posten te vergemakkelijken.
  • Schrijf vooruit of maak content in batches, zodat je altijd iets hebt om te posten.

Stap 6: actief zoeken naar samenwerkingen

Je kunt natuurlijk rustig afwachten tot een bedrijf jou benadert voor een samenwerking. Maar als jij binnen een jaar een goed betaalde content creator wilt zijn, kun je er ook gewoon achteraan gaan. Er zijn genoeg voorbeelden op TikTok te vinden van mensen die zelf actief pitchen bij bedrijven waar ze graag mee willen samenwerken. Laat je daardoor inspireren.

Een andere optie is de app Barter. Een app die bemiddelt tussen content creators en bedrijven. Je hoeft geen mega grote hoeveelheid volgers te hebben om voor samenwerkingen in aanmerking te komen. Je kunt bijvoorbeeld ergens gratis eten in ruil voor een video op jouw kanaal. Mooi begin toch?

Stap 7: analyseer je doelgroep

Als je een tijdje op weg bent, is het goed om even terug te blikken op je doelgroep tot nu toe. Bekijk in de statistieken goed wie jouw berichten bekijken en wanneer. Wat kun je hier voor conclusies uit trekken? Moet je misschien je content nog meer toespitsen op de doelgroep die je het beste bereikt? Of een ander moment kiezen om je berichten te publiceren? Op deze manier kun je nog relevanter worden voor je volgers.

Stap 8: werk samen met andere beginnende content creators

Elkaar helpen is nooit mis. Veel beginnende content creators staan ervoor open om samen te werken. Denk bijvoorbeeld aan actief reageren op elkaars posts, elkaars posts delen op je eigen account, samen video’s opnemen of een gastblog schrijven. Of gewoon een simpele ‘shout out’ naar elkaar in een story. Er zijn zoveel mogelijkheden om elkaar een podium te geven. Maak daar slim gebruik van, maar zorg wel dat het aansluit bij je doelgroep. Als het vervelend wordt, haken mensen misschien af.

Stap 9: heb geduld

Misschien wel de belangrijkste stap van allemaal. Want wist je dat de meeste beginnende content creators te finish niet halen omdat ze geen geduld hadden? Omdat ze na zo’n 10 posts geen vooruitgang zagen en dus maar opgaven? Zorg ervoor dat jij niet de volgende wordt die opgeeft na een maandje content creatie. Twaalf maanden is lang, maar ook zo voorbij. En hoe tof is het als jij eind volgend jaar terugblikt naar het begin van jouw account waarvoor je nu goed betaald wordt met verschillende inkomstenbronnen. Ook jij kunt het!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *